سسهاي موجود در بازار سلامت بدن را تهديد ميکند، منبع اصلي اين سسها در بازار شامل دو نوع سس است.
حسن اکبري متخصص آسيب شناس و طب سنتي ايراني در گفتوگو با خبرنگار
حوزه بهداشت و درمان گروه علمي پزشكي باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اينکه سسهاي موجود در بازار سلامت بدن را تهديد ميکند، اظهار کرد: منبع اصلي سسهاي امروزي در بازار شامل دو نوع سس کچاپ يا قرمز و مايونز يا سفيد است که اين روزها با توجه به مزاج افراد با تغييرات بسياري مواجه شده است.
ترکيبات اين سسها به دليل وجود مقادير زيادي مواد صنعتي و غير استاندارد سلامت بدن را تهديد ميکند.
ظهور نخستين سسها در 5 تا 6 دهه اخير در ايران
اين متخصص آسيب شناس و طب سنتي ايراني تصريح کرد: تاريخ ورود نخستين سسها به ايران به 50 تا 60 سال گذشته برميگردد. به طوري که سسها در سفره ايراني جايگاه خاصي نداشت و مردم بيشتر از چاشنيهايي مانند سرکه، روغن زيتون، روغن ارده کنجد، نارنج، سماق، پياز، سبزي، فلفل سياه، ليمو، ماست و ... استفاده ميکردند اما به اين نکته بايد توجه کنيم مواد پروتئيني و سرد را نبايد همزمان با هم مصرف کنيم.
لفظ نان در روغن از کجا آمد؟
اکبري با اشاره به حکايت لفظ نان در روغن در خانوادههاي سنتي ايراني افزود: در گذشته بيشترين چاشني که در سفرههاي ايراني همراه غذا ديده ميشد روغن زيتون و ارده کنجد بود.
براساس قدرت خريد نوع روغن نيز در سفرههاي ايراني تعيين ميشد. حکايت لفظ نان در روغن نيز با اين موضوع مرتبط است.
آيا گوجه فرنگي در سفره ايراني جايي داشته است؟
اين متخصص آسيب شناس و طب سنتي گفت: تاريخچه ظهور و حضور گوجه فرنگي در ايران به صد سال گذشته برميگردد و در حقيقت گوجه فرنگي در سفره سنتي ايراني جايگاه خاصي ندارد.
سالادهايي که در آن ترکيبي از گوجه فرنگي به کار رفته نيز براي سلامتي بدن انتخاب مناسبي نيست.
بهتر است از چاشنيهاي سنتي ايراني خودمان مانند سبزي، نارنج، پياز، ماست، فلفل سياه، نمک، سماق، ليمو، روغن زيتون، روغن ارده کنجد، سرکه و ... استفاده شود.
ترکيبي از سسهاي مدرن و سنتي تضميني براي سلامتي بدن!
اکبري تأکيد کرد: با توجه به اينکه مصرف سسهاي مدرن مانند سس کچاپ و مايونز ميان مردم جامعه مرسوم است بهتر است از ترکيبي مناسب شامل چاشنيهاي سنتي ايراني و مدرن با توجه به مزاج افراد استفاده شود.
سس مايونز ترکيبي مدرن و سنتي ايراني
اين متخصص آسيب شناس و طب سنتي ايراني اظهار کرد: ميتوان از روغن زيتون يا ارده کنجد به جاي روغنهاي مايع صنعتي، زرده تخم مرغ ارگانيک يا محلي و يا رسمي، فلفل سياه به جاي فلفل قرمز، ماست محلي، خامه، سرشير به جاي ماست صنعتي، عسل يا شيره انگور به جاي شکر استفاده کرد.
مصرف سفيدهي تخم مرغ به دليل وجود ماده آويدين براي بدن مضر است. بهتر است از سفيده تخم مرغ به صورت خام در مواد غذايي استفاده نشود.
سس کچاپ با ترکيبي مدرن و سنتي ايراني
اکبري در پايان گفت: بهتر است به جاي رب گوجه فرنگي يا گوجه فرنگي از لبو، سرکه، روغن زيتون يا ارده کنجد، زرده تخم مرغ رسمي و محلي، فلفل سياه، خامه، سرشير، ماستهاي محلي، عسل يا شيره انگور استفاده شود.
ميتوان در صورتي که سس کچاپ به مزه شيرين متمايل شد از نارنج براي ترشي و مزه بهتر آن استفاده کرد.
در مصرف روزانه بهتر است از زردچوبه به جاي رب گوجه فرنگي و پياز به جاي گوجه فرنگي استفاده شود.
انتهاي پيام/